BLW – “hozzátáplálás” másképp

5 500 Ft

Dr. Balogh Eszter kisgyermekes édesanya, BLW szakértő foglalkozása a legfontosabb témakörről, a hozzátáplálásról.

Mi az a BLW?

A baby led weaning (BLW), azaz az igény szerinti hozzátáplálás lényege, hogy a babát mindenféle darabos étellel kínáljuk meg. Ezzel lehetősége van szabadon választani a különböző formájú, színű, textúrájú, illatú, kinézetű ételekből, majd a szájba vétel után az ízekkel is ismerkedhet.

Az igény szerinti hozzátáplálás feltétele

Hogy ezt a módszert biztonsággal el lehessen kezdeni, fontos, hogy:

Már viszonylag stabilan tudjon ülni függőleges törzzsel, akár kicsit megtámasztva. Ha a baba még nem tud ülni – kis kitámasztással sem tarja meg magát -, akkor ezt a módszert érdemes egy kicsit később elkezdeni, mert vészhelyzetet alakíthatunk ki az erőltetéssel. Üléskor a félrenyelt falat nem csúszik a torkára, hanem kiesik a szájából.
A baba érdeklődjön a mi ételeink iránt.
Tudjon fogni és a szájához tudja vinni, bele tudja tenni a falatkát, amit a nyelvével nem tol ki azonnal.
Beinduljon a rágás folyamata. Ha kilöki az ételt, még nem érett.

A BLW technikája

A kialakult étrendhez igazodva szoptatás (tápszer adása) után, vagy két etetés között érdemes megkezdeni a hozzátáplálást ezzel a módszerrel.
A szülő dönti el, mikor, milyen gyakran és mit kínál, és a babája dönti el, hogy a felkínált ételekből mit és mennyit vesz a saját kezével a szájába. Ne a szülő tegye a baba szájába, mert saját magának kell rájönnie az evés folyamatára: megfogni, szájba venni, rágni, lenyelni.
Egy tányérkán többféle ételt kínáljunk, a baba döntse el, melyikhez nyúl elsőre.
Lehetséges, hogy kezdetben csak néhány falatkát fog elfogyasztani, de idővel a mennyiség emelkedni fog. Ha finomnak érzi az ételt, elkezdi rágni, majd le is nyeli azt.
A családi étkezések ösztönzően hatnak a babára, hisz ők mindent utánoznak. Együtt ülnek az asztalnál (babaszékben) és olyan ételek vannak az asztalon, amit a kicsi is nyugodtan fogyaszthat.
Mindig hagyjunk időt arra, hogy nyugodtan fogdoshassa, ízlelgethesse, csócsálhassa a kapott élelmet. A játékos felfedezés a fontos, nem az evés!
Soha ne hagyjuk egyedül evés közben!
Darabos étel adásának nem feltétele a fog. Puha ételt az ínyükkel is el tudnak csócsálni, ha megfelelő az étel állaga.

Kategória:

Description

  • Óraadó neve: Eszter
  • Óratípus: BLW – “hozzátáplálás” másképp
  • Gyakoriság: kéthetente
  • Óra időtartam: 60 perc